Suntem aici ca să îți aducem
energia Soarelui, acasă.
Contact
Ai nevoie de suport?
Sună-ne la 40 31 829 80 90 sau scrie-ne pe sales@4sun.ro
Întrebări frecvente
Panourile solare termice și panourile fotovoltaice au scopuri diferite și fiecare funcționează în mod diferit. Ambele se montează pe acoperiș și au un aspect asemănător, însă primele au rolul de a încălzi apa menajeră, în timp ce panourile fotovoltaice produc energie electrică. Panourile fotovoltaice sunt formate din celule solare, care captează energia solară absorbind o parte din particulele de lumină (fotoni) și o transformă în energie electrică.
Da, panourile solare fotovoltaice funcționează dar vor produce mult mai puțină energie dacă sunt amplasate în umbră; producția unui panou fotovoltaic fiind influențată în mod direct de cantitatea de lumină (fotoni) pe care o poate absorbi.
Pentru eficiență, panourile fotovoltaice trebuie montate într-o zonă în care soarele bate cât mai mult de-a lungul zilei, în special în intervalul orar 10-14. În această perioadă a zilei, sistemul va produce cea mai mare parte a energiei, deoarece soarele se află în cel mai potrivit unghi față de panouri.
Chiar dacă locuiți într-o zonă montană, unde iarna ține mai mult decât în mod obișnuit, nu ar trebui să vă îngrijorați cu privire la eficiența panourilor solare fotovoltaice. Panourile fotovoltaice sunt eficiente și în timpul sezonului rece, cu observația că durata zilei ( mai mica) va influența proporțional cantitatea de energie.
În cazul depunerii zăpezii, dacă este vorba de un strat foarte subțire aceasta va avea un impact redus asupra eficienței panourilor. Lumina reușește să străbată, producând astfel energie. Dacă sunt ninsori abundente, stratul de zăpadă trebuie îndepărtat regulat pentru a asigura buna funcționare a panourilor solare fotovoltaice.
Panourile fotovoltaice pot fi montate atât pe acoperiș cât și la sol, fiecare cu avantajele lor.
Panourile montate pe acoperiș – optimizarea spațiului, estetică, protecție mai bună, șanse mai mici de a fi umbrite de pomi sau alte clădiri.
Panourile montate la sol – posibilitate de curățare a zăpezii mult mai facilă.
Unghiul de incidență al luminii solare se modifică de la o oră la alta dar și de la un anotimp la altul. Pentru asigurarea unui randament maxim anual unghiul optim de înclinare a panourilor pentru România este de 35° față de orizontală. În practică, acoperișurile din România corespund acestui grad de înclinare.
Pentru această întrebare suprafața casei nu este relevantă. Răspunsul diferă în funcție de fiecare client în parte. Calculul se face în funcție de consumatorii pe care urmează sa îi folosiți, de timpul total de utilizare al acestora și de perioada zilei în care urmează să îi folosiți.
E bine de știut că în medie, o locuința din România consuma 7Kwh/zi pentru care are nevoie de un sistem fotovoltaic cu o putere instalată de 3kWp însa în cazul unor consumuri mai mari ( pompe de căldură, etc) consumul crește.
Calculează necesarul de energie electrică necesară exprimat în kWh. Pentru aceasta verifică facturile de energie din ultimul an, determină care este consumul mediu lunar sau consumul mediu zilnic și ține cont de vârfurile de consum din decembrie și ianuarie.
Calculează producția efectivă de energie furnizată de un panou fotovoltaic folosind un calculator precum cel furnizat de UE. În acest calcul trebuie să ții cont de tipul panoului și al sistemului fotovoltaic (on-grid sau off-grid), locația geografică, orientarea panourilor, unghiul și locația în care montezi panourile.
Împarte consumul mediu de energie la producția efectivă de energie furnizată de un panou montat conform condițiilor tale. Vei obține numărul de panouri fotovoltaice necesar pentru a acoperi consumul mediu lunar.
Pentru a acoperi necesarul de energie din zilele de iarnă sau din zilele înnorate îți recomandăm să montezi un număr mai mare de panouri fotovoltaice decât cel rezultat din aceste calcule. Dacă bugetul nu îți permite să suplimentezi de la început numărul de panouri, o poți face ulterior.
Sistemele solare fotovoltaice de calitate sunt astfel construite încât se curăță singure atunci când plouă. Totuși, chiar și așa, este important să știți că cel mai mic obstacol între panou și soare va reduce semnificativ capacitatea întregului sistem de a produce energie. Printre cele mai întalnite probleme sunt depunerile de noroi, frunzele, zăpada sau gheața. În cazul în care observați că suprafața panourilor este acoperită, este recomandat să le curățați. Curățarea se poate face cu apă folosind un furtun. Pentru că panourile fotovoltaice se pot crăpa dacă intră în contact cu apa rece atunci când ele sunt încălzite de lumina solară, este indicat să le curățați seara. De asemenea vă recomandăm să nu folosiți substanțe chimice sau materiale abrazice care pot afecta suprafața panourilor.
Există două tipuri de instalații fotovoltaice astfel că le vom explica pe rând.
Sistemul fotovoltaic off-grid este, așa cum sugerează și numele, un sistem deconectat de la rețea, un sistem independent de rețeaua națională de electricitate. Sistemul fotovoltaic off-grid se poate monta în zonele mai greu accesible, acolo unde conectarea la rețea este imposibilă sau utiliza ca o alternativă la costurile ridicate ale racordării la SEN. Un sistem fotovoltaic off-grid are nevoie de acumulatori pentru a stoca energia produsă pe timpul zilei.
Sistemul fotovoltaic on-grid este, așa cum sugerează și numele, un sistem conectat la rețea, la sistemul național de electricitate. Acest tip de sistem fotovoltaic poate fi utilizat fără acumulatori, energia produsă fiind consumată în direct atunci când este produsă sau transmisă către rețea în timpul zilei și consumată atunci când sistemul nu produce energie.
De asemenea, este important de notat că începând cu anul 2019 statul român, prin AFM a implementat campania „Casa Verde” pentru sisteme fotovoltaice, acoperind o parte din costurile unei instalații fotovoltaice și având ca scop stimularea utilizatorilor din România pentru a deveni prosumatori.
Sistemele fotovoltaice produc energie electrică, astfel că puteți conecta orice consumator, în funcție de nevoile locuinței dumneavoastră, inclusiv aparate de încălzit ( centrale electrice, aparate de aer condițonat, pompe de căldură). Cu toate acestea trebuie să luați în calcul faptul că producția de energie electrică este mai redusă pe timpul iernii astfel că sistemul trebuie dimensionat de la început pentu acest tip de consumatori.
Sistemul fotovoltaic produce curent identic cu cel procurat de la rețeaua națională de electricitate, astfel că nu există restricții în ceea ce privește consumatorii conectați la sistemul dumneavoastră.
Acumulatorii se pot utiliza opțional pentru sistemele fotovoltaice on-grid, în acest caz sistemul devenind de tip hibrid dar sunt parte obligatorie a sistemului fotovoltaic off-grid. Energia produsă pe timpul zilei de panourile fotovoltaice este stocată în baterii/acumulatori de unde este consumată ulterior.
Majoritatea panourile fotovoltaice comercializate de 4SUN au o garanție de funcționare de 25 de ani (pentru mai multe detalii vă rugăm să verificați fișele tehnice ale fiecărui produs în parte).
Pentru a vă oferi un răspuns corect, vă rugăm să folosiți configuratorul nostru aici.
Ca și observație, este bine să analizați cu atenție ofertele distribuitorilor înainte de a lua o decizie, este un pas important pentru a găsi echilibrul potrivit între calitate, eficiență și accesibilitate.
4SUN utilizează în general panouri cu eficiență ridicată, astfel încât unele panouri solare pot avea preț mai ridicat decât prețurile minime din piață, dar coroborat cu eficiența, prețul este foarte avantajos.